Concert

SÂMBĂTĂ, 27 MAI 

Ora 20.00 Cine-concert CelloFun: Brothers in Dreams – Hans Richter & Viking Eggeling

Screening & live sound-design

Scena Arena, pavilion C1

 

CelloFun (Bucureşti/Cluj):
Attila J. Szabó – cello, electronics
Alexandra Andrieş – voice, electronics, percussion
Radu Rădescu – concept, percussion

Selecţia filmelor din program cuprinde scurt-metrajele lui Hans Richter şi Viking Eggeling (care s-au păstrat până azi) din perioada 1921-1931, aducând astfel în atenţie un posibil portret alb-negru în mişcare al unui tandem creator original şi surprinzător, mai puţin cunoscut publicului actual, cinefil şi nu numai. Proiecţia este completată cu imagini din viaţa şi creaţia plastică a lui Hans Richter, precum şi cu pasaje din scrierile sale estetice.

Hans Richter (1888-1976) este pictor, artist grafic, eseist şi cineast german de avangardă. Figură de forţă în modelarea artei secolului XX, în dimensiunile sale sociale, politice şi formale, Hans Richter a fost implicat activ în toate evenimentele majore care au marcat evoluţia modernismului (mişcarea „Blaue Reiter”) şi postmodernismului european, de la dadaism (alături, printre alţii, de Tristan Tzara şi Marcel Iancu) la constructivism sau cubism şi de la futurism la neoplasticism sau fauvism. Pionier al formelor de expresie abstracte şi sursă de inspiraţie pentru numeroase curente şi stiluri experimentale ulterioare (până la McLaren sau Escher), a contribuit decisiv la cristalizarea limbajului cinematografic şi la consacrarea filmului ca artă conceptuală. În peliculele sale timpurii, din cea de-a treia decadă a secolului XX, se simte apetenţa pentru metamorfoze şi forme abstracte („geometry in motion”), preocuparea pentru mişcare şi viteză, fascinaţia faţă mecanismele ritmice ale repetitivităţii şi clişeelor cotidiene („pictures in rhymes”), înclinaţia către aleatorism şi oniric, spiritul provocator şi revoluţionar nu numai în artă, ci şi în problematica socială sau politică a epocii sale (apartenenţa la asociaţia „Artistes Radicaux”), dar şi lipsa de inhibiţie faţă de estetica mesajului comercial (nu s-a ferit de reclame şi comenzi) sau jocul de-a referinţele cinefile (trimiteri la F.W. Murnau, Man Ray, F. Léger ori S. Eisenstein). Rănit la finele primului război mondial, a căzut mai apoi în dizgraţia guvernului nazist, care i-a etichetat creaţia drept „artă decadentă”. O parte importantă a scurt-metrajelor sale a fost distrusă de nazişti, pierzându-se şi partiturile muzicale originale, compuse, printre alţii, de P. Hindemith şi D. Milhaud. Părăsind Germania, s-a retras în Elveţia şi, la maturitate, în Statele Unite, unde a continuat să facă film (lung-metraj), în paralel cu activitatea de poet, teoretician, estet şi pedagog, colaborând, de-a lungul anilor, cu Jean Cocteau, Marcel Duchamps, Max Ernst sau Hans Arp.

 

La începuturile carierei sale, Hans Richter l-a întâlnit pe suedezul Viking Eggeling (1880-1925), artist plastic şi creator de filme avangardist, cu care a colaborat îndeaproape timp de trei ani, experimentând noi procedee în pictură şi film. Rhytmus 21 (1921) a fost unicul lor rezultat comun în cinema, fiind şi unul dintre cele mai timpurii filme abstracte din lume. Viking Eggeling a lăsat în urmă, în scurta sa viaţă, doar două scurt-metraje, dintre care primul nu s-a păstrat. Singurul care a supravieţuit, Symphonie diagonale (1924), este o bijuterie de 7 minute, rodul a patru ani de muncă de pionierat, considerat azi unul dintre cele mai valoroase filme abstracte create vreodată. Premierei sale absolute, vizionarul Eggeling i-a supravieţuit doar 16 zile. Includerea sa în program se vrea un omagiu adus unuia dintre cei mai originali şi inventivi cineaşti, atent integrat între celelalte 10 filme din selecţie, aparţinând lui Hans Richter:

Rhythmus 21 (r. Hans Richter & Viking Eggeling, 1921), 3:04 min.

Rhythmus 23 (r. Hans Richter, 1923) 3:17 min.

Symphonie diagonale (r. Viking Eggeling, 1924) 7:16 min.

Filmstudie (r. Hans Richter, 1926) 5:00 min.

Vormittagsspuk / Ghosts before breakfast (r. Hans Richter, 1927) 8:44 min.

Inflation (r. Hans Richter, 1928) 2:38 min.

Race symphony (r. Hans Richter, 1928) 5:00 min.

Alles dreht sich, alles bewegt sich / Everything turns, everything revolves (r. Hans Richter, 1929) 8:29 min.

Zweigroschenzauber / Two pence magic (r. Hans Richter, 1930) 2:12 min.

Europa Radio (r. Hans Richter, 1931, fragment) 1:23 min.

Everyday (r. Hans Richter, 1929) 16:18 min.
Trupa CelloFun s-a născut în decembrie 2016, într-o formulă electro-acustică creată special pentru „silent movies rescoring” (re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute). Colaboratori în alte proiecte muzicale recente, cei trei membri ai formaţiei vin cu un background divers, dar sunt legaţi printr-o frumoasă prietenie, aceeaşi viziune asupra libertăţii de expresie şi pasiunea pentru filmul experimental.

 

Facebook CelloFun: https://www.facebook.com/Cell0Fun

Facebook eveniment: https://www.facebook.com/events/647234078810606

Parteneri și sponsori