Personalități de cinci stele la Bookfest Tîrgu Mureș, ediția a IV-a

 • Salonul de Carte Bookfest revine la Tîrgu Mureș de pe 21 și până pe 24 septembrie cu unii dintre cei mai renumiți autori și cele mai bune prețuri la cărțile anului 2017
 • Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Sabina Fati, Bogdan Alexandru-Stănescu, Sebastian Lăzăroiu, Tatiana Niculescu Bran, Ovidiu Pecican, Ioana Bradea, Ioana Bâldea Constantinescu, Marian Voicu, Cornel Sigmirean, Vasile Dobrescu sunt doar câteva dintre numele aflate pe afișul celei de-a patra ediții Bookfest de la Tîrgu Mureș
 • Formația Sarmalele Reci promite un concert de gală chiar în prima zi de Bookfest, pe 21 septembrie

 

Salonul de Carte Bookfest revine la Tîrgu Mureș pentru a patra oară, în perioada 21 – 24 septembrie. Ca și în anii precedenți, evenimentul va avea loc la Teatrul Național, iar intrarea publicului va fi liberă.

În cele patru zile ale salonului, vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale la cele mai noi volume, cărți pentru copii și auxiliare școlare. Nu vor lipsi lansările de carte și sesiunile de autografe la care vor lua parte unele dintre mai importante personalități ale literaturii române actuale.

Publicul mureșean este așteptat cu o ofertă de circa 50.000 de volume pentru toate vârstele și gusturile de câteva dintre cele mai importante edituri din țară: Humanitas, Polirom, RAO, Corint, Curtea Veche Publishing, Nemira, Litera, ALL, Niculescu, Herald, Univers Enciclopedic dar și distribuitori de carte precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România).

 

Întâlnire de gală cu Mircea Cărtărescu

 

Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 11:00, editura Humanitas dă startul maratonului de evenimente cu lansarea volumului Pelinul negru de Ioana Nicolaie. Alături de autoare vor lua cuvântul criticii literari Alexandru Cistelecan și Andreea Răsuceanu. Apoi, de la ora 12:00, cel mai premiat scriitor român contemporan, Mircea Cărtărescu, va vorbi cu publicul despre cel mai recent volum al său Peisaj după isterie. Bestseller Humanitas 2017, cartea reprezintă o colecţie de texte selectate de autor în aşa fel încât, desprinse de contextul politic în care au apărut, să primească o semnificaţie generală, civică şi etică. Lansarea cărții va fi urmată de o sesiune de autografe.
La ora 13:00 va urma lansarea volumului Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time al jurnalistei Sabinei Fati, carte apărută tot la editura Humanitas. Alături de autoare va vorbi profesorul universitar Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, și Gabriela Maaz, director de promovare al editurii Humanitas.

La ora 14:00 va avea loc lansarea volumului De ce e România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc, de Vintilă Mihăilescu, publicat de editura Polirom, o replică peste ani la cartea cu titlu similar a istoricului Lucian Boia (De ce este România altfel?, Humanitas, 2012). Coordonați de Vintilă Mihăilescu, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari şi cercetători încearcă să răspundă la „întrebarea care ne roade de mult: nu «de ce este România altfel?», ci «de ce este România astfel?». Vor vorbi, alături de coordonatorul volumulului, Alexandru Cistelecan și Adrian Botez, redactor șef adjunct al editurii Polirom.

 

Sebastian Lăzăroiu a capturat Balena albastră

 

La ora 14:30, vizitatorii sunt așteptați la lansarea romanului de debut al sociologului Sebastian Lăzăroiu. Apărut tot la editura Polirom, Balena albastră este un roman cu accente de thriller în care răsturnările de situație abundă, iar adevărul are numeroase fețe, totul pe fondul unui joc de-a șoarecele și pisica în care nu se știe cine urmărește pe cine. Cartea va fi prezentată de autor și de invitații săi, scriitorul Ovidiu Pecican și Adrian Botez, reprezentantul editurii Polirom.

Lansările Humanitas vor continua la ora 15:00 cu lansarea cărții celei mai recente cărți semnată de scriitoarea Tatiana Niculescu Bran. Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu (bestseller Bookfest 2017, București) este o docu-ficțiune originală care poartă cititorul prin cele mai importante momente din viața liderului legionar interbelic. Vor vorbi, alături de autoare, profesorul Cornel Sigmirean și, din partea editurii, Gabriela Maaz. La ora 16:00 sunt programate lansările a două romane fenomen al anului 2017: Înalt este numele tău de Ioana Bradea și Nautilus de Ioana Bâldea Constantinescu la care vor participa, alături de cele două autoare, Alexandru Cistelecan și Andreea Răsuceanu.

Agenda culturală de sâmbătă se închide, de la ora 17:00, cu lansarea romanelor Aviatorul de Evgheni Vodolazkin și Iată-mă! de Jonathan Safran Foer, ambele romane apărute în această vară la editura Humanitas Fiction. Cele două cărți vor fi prezentate de Ioana Bâldea Constantinescu, Sabina Fati și Gabriela Maaz.

 

Copilăria lui Kaspar Hauser, o poveste din realitate

 

Duminică lansările și întâlnirile cu autorii vor continua de la ora 12:00 când va avea loc lansarea celor mai noi titluri din colecția Humanitas Junior: Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu și Sub pământ. Sub ape De la mic la mare. Atlasul minunilor lumii de Daniel Mizieliński și Aleksandra Mizielińska cu ilustrații de Page Tsou.

La ora 13:00, va urma lansarea de carte și sesiunea de autografe pentru cartea Tezaurul României la Moscova de Marian Voicu, volum apărut la editura Humanitas. Alături de autor vor vorbi profesorii universitari Cornel Sigmirean și Vasile Dobrescu.  Aceștia vor lansa ulterior și remarcabilul volum Istoria Basarabiei, de Ion Nistor, bestseller interbelic, în prima ediție integrală cu ilustrații originale, după ediția princeps din 1923.

Editura Polirom a pregătit o lansare spectaculoasă de la ora 14:00, când Copilăria lui Kaspar Hauser, un bildungsroman semnat de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, va fi prezentată chiar de către autor, împreună cu Iulia Popovici, George State și Ștefan Baghiu, moderați de Adrian Botez.

Tot editura Polirom invită apoi, de la 14.30, pe amatorii de ficțiune la prezentarea unor titluri renumite, proaspăt apărute:  Sfîrșitul, de Attila Bartis, Apele Nordului, de Ian McGuire, Cei opt munți, de Paolo Cognetti și Contraviața, de Philip Roth. Cărțile vor fi prezentate și recenzate pe scurt de Iulia Popovici, George State, Ștefan Baghiu, sub coordonarea editorului Bogdan-Alexandru Stănescu.

 

Sarmalele Reci aduc rock-ul la Bookfest

 

În prima zi a Salonului de carte Bookfest, la ora 18:30, Sarmalele Reci, una dintre cele mai longevive trupe de rock româneşti, va încânta publicul mureșean cu un concert ce va avea loc în foaierul Teatrului Național.

Trupa Sarmalele Reci s-a lansat în anul 1993 iar în prezent este formată din Zoltan Andras (voce), Emil Viciu (chitară), Gabriel Drăgan (tobe), Mircea Laszlo Horvath (claviaturi), Vlady Săteanu (chitară bas).

Primul album a fost „Țara te vrea prost”, apărut în 1995, iar cel mai recent material discografic este „Haos.ro”, din 2012. În total, formația are în palmares opt albume.

 

 

Programul complet al evenimentelor cât și cele mai recente modificări pot fi găsite pe site-ul www.bookfest.ro.

 

Intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

 

Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.

 

Parteneri: Consiliul Local Tîrgu Mureș, BBImage, Mureș Mall.

 

Parteneri media: Hotnews.ro, Antena 1 Tîrgu Mureș, TTM – Televiziunea Tîrgu Mureș, Știi TV, DAReghin TV, Agerpres.

 

Bookfest este cel mai important Salon de Carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XII-a. Începând din 2012 Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov dar și în Republica Moldova cu două ediții la Chișinău. În 2017 Salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Suedia, iar printre personalitățile prezente s-au numărat Mårten Spångberg, Stina Wirsén, Cecilia Hansson, Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson and Fredrik Backman. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia și Israel.

 

 

 

Contact:

 

Mihai Mitrică

Director executiv

Tel. 0728 327 601

mihai.mitrica@aer.ro

 

Adrian Baciu

Asistent PR

Tel. 0728 327 603

adrian.baciu@aer.ro

 

 

 

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania

Ultimele articole

 • Bookfest deschide maratonul cărților toamnei la Brașov

  15 octombrie 2018

    Salonul de Carte Bookfest se întoarce la Brașov, între 18 și 21 octombrie, la Aula Universității Transilvania; Lucian BOIA, Cătălin Dorian FLORESCU, Adrian LĂCĂTUȘ, Marius OPREA, Simona PREDA, Radu PARASCHIVESCU, Tatiana NICULESCU, Marian VOICU, Andreea RĂSUCEANU, Ioan STANOMIR, Laura T. ILEA, Radu VANCU, Claudiu POZNA, Daniel CAIN, Mihail VAKULOVSKI, Bianca MEREUȚĂ sunt câțiva dinte […]

  mai mult
 • Cele mai bune motive ca să veniți la Bookfest Tîrgu Mureș

  13 septembrie 2018

    Salonul de Carte Bookfest revine la Tîrgu Mureș de pe 20 și până pe 23 septembrie cu unii dintre cei mai renumiți autori și cele mai bune prețuri la cărțile anului 2018 Andreea Paul, Mona Muscă, Simona Tivadar, Tatiana Niculescu, Marius Oprea, Marian Voicu, Bogdan Răileanu, Laura T. Ilea, Kocsis Francisko, Cosmin Bumbuț și […]

  mai mult
 • Bookfest se întoarce cu cele mai bune cărți la Cluj-Napoca  

  28 august 2018

    Salonul de Carte Bookfest revine cu a șaptea ediție la Cluj-Napoca, între 6 și 9 septembrie, la Centrul Cultural Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” Iubitorii de lectură sunt așteptați cu peste 10.000 de titluri cu reduceri de preț de până la 75% față de prețul de raft Happy Color aduce Caravana cu jocuri […]

  mai mult
 • Toată lumea bună vine la Bookfest Chișinău

  27 august 2018

  Deschiderea Bookfest Chișinău, pe 29 august, ora 12, aduce pe scena de la Moldexpo personal ități importante ale scenei culturale din România și Republica Moldova Cartea de Aur a Centenarului, de Bogdan Bucur, se lansează sâmbătă de la 13, la începutul unei zile-maraton de evenimente la Bookfest Chișinău Procurorul general al României Augustin Lazăr onorează […]

  mai mult
 • Bookfest mută capitala culturii scrise românești la Chișinău

  16 august 2018

    Pentru al treilea an consecutiv, editorii de pe ambele maluri ale Prutului își așteaptă publicul fidel la Salonul Internațional de Carte Bookfest pentru o Sărbătoare a Cărții, de pe 29 august până pe 2 septembrie „Lectura în limba română este nu doar o datorie culturală, dar și una istorică și identitară”, spune ministrul Culturii […]

  mai mult
 • Au început înscrierile pentru Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2018

  11 iulie 2018

  Asociația Editorilor din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, organizează în perioada 29 august – 2 […]

  mai mult
 • Câștigători concurs Bookfest Junior 2018

  03 iunie 2018

  Extragerea taloanelor câștigătoare pentru concursul Bookfest Junior 2018 a avut loc astăzi, 3 iunie, ora 16:00. Câștigătoarele sunt: Ion Irina Păun Maruca Ioana Părinții vor fi contactați telefonic pentru revendicarea premiilor. Vă amintim că ambele câștigătoare vor primi un pachet de 100 de cărți pentru copii și adolescenți. Mulțumim tuturor participanților și vă așteptăm și […]

  mai mult
 • Personalități de cinci stele deschid Bookfest 2018

  29 mai 2018

  În premieră, președintele Klaus Werner Iohannis va tăia panglica inaugurală a Salonului Internațional de Carte Bookfest, miercuri, 30 mai, de la ora 12 Ambasadorii Statelor Unite ale Americii, al Germaniei și al Israelului vor fi prezenți, alături de ministrul Culturii și de o mulțime de alți invitați, la deschiderea Bookfest Cele mai interesante oferte, cele […]

  mai mult